Verwacht: Disoriëntaties

De ongebruikelijk omvangrijke debuutbundel Disoriëntaties van Evi Aarens (Londen, 2000) verschijnt in augustus 2021.

Disoriëntaties is een vlijmscherpe tour de force, een sonnettenkrans zoals die in de wereldliteratuur hoogstzelden is geschreven. De eenentwintigjarige Aarens debuteert met een episch gedicht over de mythen die we verloren hebben en de rol die oude verhalen in ons leven spelen. Zij schenkt de lezer een geschiedenis van de wereld, van de oerknal en de verdrijving uit het paradijs tot onze huidige onzekere tijd. Het is een hartstochtelijk pleidooi voor de verbeelding, verpakt in een universeel verhaal over de liefde, de dood, het verlangen naar kennis en het recht op rebellie.

De publicatie van een eerste cyclus uit Disoriëntaties in poëzietijdschrift Het Liegend Konijn leverde een vloed aan lovende reacties op: ‘Evi Aarens schreef een sonnettencyclus die zo goed is dat je in verwarring raakt,’ schreef Hans Puper in Meander Magazine, ‘want hier manifesteert zich een natuurtalent dat de schijn wekt al zeer ervaren te zijn.’ In Mappalibri roemde Dirk de Geest haar ‘klassieke en eigentijdse verzen, gemaakt volgens de regels van de kunst maar getuigend van een grote stilistische souplesse.’ Met de verschijning van Evi Aarens heeft Nederland er niet alleen een vitale jonge dichter bij, maar met Disoriëntaties ook een trefzeker hedendaags antwoord op de grote, klassieke gedichten uit de Nederlandse literatuur.

Disoriëntaties is de eerste van vijf boeken die samen de Europapentalogie vormen. Deze pentalogie zal verder bestaan uit Fausta (een gedicht in 34 canto’s verwacht in 2024) en drie romans (verwacht in 2022, 2025 en 2027).